999081239
Apartment in La Bonanova

Apartment in La Bonanova

A young family with two children buys an apartment to renovate in the Bonanova district of Barcelona. They contact us to take care of the project and its construction. The understanding was immediate and we set to work quickly.

The original distribution was quite convoluted. With lots of partitions, doors and small rooms that do not meet the needs and expectations of our customers. In addition, the house was in a very old state and the need for a comprehensive renovation was evident everywhere.

Our final distribution proposal, based on the briefing of the customers and the desire to make the best use of the surface and the light entrances, required certain modifications that made it possible to completely separate the day area and the night area. Thus, we took advantage of the silence of the back façade for the rooms and the light entering through the balcony and windows of the main façade for the living and social area of the house.

Day Area

The living room, kitchen, and dining room are articulated around a central pillar which, accompanied by a medium-height piece of furniture, distributes an open space but well divided in terms of its functions. In this way, the different spaces are partially included in each other in a single large space. In this way, a wide perception of the space is favored, whether from the kitchen, the dining room, or the living room. The light and amplitude of the whole are perceived from any of the points.

In addition to helping to distribute the different areas, the central furniture offers storage that complements the one offered by the low furniture of the TV, the island, and the kitchen furniture.

In the dining area there is a wall with exposed and illuminated bricks from a small shelf with a wooden top halfway up. We also rescued the vaulted ceiling that had been hidden behind a false ceiling for decades. These elements that had been considered unrefined in previous decades, today are perceived as an added value for the charm, uniqueness, and sign of a common type of construction of an era and the city of Barcelona.

In the living area, there is a gas fireplace, surveyed on the wall, which offers warmth and the hypnotic charm of the flame to the inhabitants of the house. An element already common in our residential projects, whether in single-family homes or urban flats.

A wide corridor connects the day area with the night area. In the corridor we find the passage to a small office laundry and, through it, the access to a small interior gallery. On the way to the rooms, on the right, we find a huge piece of furniture with the central area open and shelves at the top and bottom hidden behind white doors. Generous storage that takes advantage of a step area required by the structure of the house, freeing up space for the different rooms. It also fulfills the functions of a large entrance hall as access to the apartment is made precisely at this point.

Sleeping Area

The sleeping area consists of two full bathrooms, three bedrooms, and a bedroom that connects the two children’s rooms and the corresponding bathroom, expanding the shared play area.

In the youth room, the aged natural wood furniture designed and produced by Coblonal stands out. We designed a long end-to-end desk with built-in storage in a drawer and compartments and pencils on the side where the envelope touches the wall.

The bed incorporates another extra bed and the insulated wardrobe in sheet metal and wood has already become a line of furniture that we have incorporated into other projects such as the Casa Burés in Barcelona.

In the main suite we find a chest of drawers of the same style, also made of iron veneer and wood that combines with the structure of the bed, also designed by Coblonal. A large surveyed cabinet in white lacquered wood, with the same finish as the hallway cabinet, offers ample storage and, behind the center doors, space for a TV. The headboard incorporates two niches with sconces that act as a bedside table.

Both bathrooms incorporate double sinks on furniture designed and produced by Coblonal. Highlights include the main bathroom mirror that hangs on a wooden drawer that also serves as a shelf. In the wet area of the suite’s bathroom, the free bathtub, that shares space with the shower sprinklers for daily use, is presented as a piece deliberately included as an element to enjoy relaxation in the better conditions in the home itself.

All in all, this is a home that combines equal doses of functionality and charm, where light flows from end to end. Where all the elements are arranged and transmit an organic, fresh and luminous aspect, at the same time contemporary, modern and singular.

Want to book a visit?

You consent, through the marking of this box, the processing of your data for the purposes described in the Privacy Policy and Cookies Policy .

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información. ACEPTAR

Aviso de cookies