999081239
Pis familiar a Passeig de Sant Joan

Pis familiar a Passeig de Sant Joan

Coblonal Interiorisme s’ha en carregat de la reforma integral i interiorisme d’aquest pis amb vistes al Passeig de Sant Joan de Barcelona. El resultat és un habitatge lluminós, amb una distribució pensada al mil·límetre i materials i mobiliari que combinen una base suau, confortable i funcional, amb elements que li confereixen caràcter i potència.

La família havia comprat el pis perquè la distribució original de l’habitatge aparentment els encaixava. Es tracta d’un apartament emplaçat en un xamfrà típic de l’eixample barcelonina. Fet que implica certa complexitat en el disseny de la distribució, però alhora ofereix llum i sortida a la façana principal per diversos espais. Només pensaven fer alguna mínima modificació i renovar instal·lacions, revestiments, cuina i banys. Tot i això, quan ens vam posar a treballar plegats van sortir múltiples opcions de distribució que van fer canviar d’idea als nostres clients.

Les claus del projecte

Com sempre, vam iniciar el projecte amb una conversa amb els clients en la que ens van explicar com viuen i com els agradaria viure. En aquest punt, son certes preguntes les que orienten el projecte: “voleu bany suite”, “voleu vestidor”, “la cuina oberta o tancada”, “illa o barra a la cuina”? Sovint la resposta no és clara, hi ha dubtes, o bé, mai s’ho havien plantejat. No és fins quan es veuen les propostes en paper que el que era un impensable esdevé una possibilitat assolible.

Paradoxalment, quan més complex és un emplaçament, més opcions surten. I aquest va ser el cas. En van sortir moltes i poc a poc vam anar afinant la millor opció. Aquesta es caracteritzava per concebre el conjunt format per la sala, el menjador i la cuina com una plaça central, el lloc de trobada i vida familiar, envoltat de les habitacions. Per una banda, el dormitori principal equipat amb un bany suite i vestidor; i per l’altre, les habitacions dels dos fills petits.

D’aquesta manera, s’aconseguia una distancia idònia entre els dormitoris del fills i el dels pares, amb intimitat per ambdues parts però alhora el suficientment propers ara que els nens encara son petits.

Galeria

El recorregut

Des de la porta d’entrada, arribem a un petit rebedor que dóna accés a la cuina a mà dreta i al segon bany i les habitacions dels nens. D’aquestes, la que dóna directament a la sala d’estar disposa d’una porta lliscant de grans dimensions lacada en blanc que un cop tancada dóna la impressió que es tracta d’una paret més i sensació d’amplitud quan està oberta.

La sala d’estar com a zona central de l’habitatge

El conjunt format per la sala d’estar, el menjador i la cuina gira entorn una peça fonamental en el projecte. Es tracta de la “caixa” que separa la cuina de l’estar. Per una banda, incorpora el moble del televisor i emmagatzematge i, per l’altre, mobiliari de cuina. Alhora, incorpora dos portes lliscants que permeten tancar completament la cuina si es volen reduir les molèsties dels sorolls o olors. La cuina disposa de 2 accessos diferents amb portes lliscants que resulten imperceptible quan estan obertes. L’entrada que dóna a l’estar queda inserida dins el moble/caixa. Mentre que les del passadís, en obrir-se, transformen  les estanteries del passadís en dues vitrines. Totes son portes pensades per romandre obertes la major part del temps, oferint una percepció d’espai obert, de conjunt. Però malgrat aquest efecte pretesament buscat, que en determinades circumstàncies les portes es poguessin tancar, resultava indispensable, donat que permet mantenir activitat a la cuina, mentre els nens dormen. Doncs, per raons laborals, els horaris de la família no son sempre els més adients per al descans.

La sala d’estar ofereix tres zones amb funcionalitats diferenciades. En primer lloc, l’estar, on dos sofàs Marlow de Casadesús en vellut gris, enfrontats i separats per dues tauletes de centre de Bolia, en marbre i estructura de fusta, posen per davant la interacció al televisor. Malgrat tot, el televisor se situa a l’esmentada peça central, entre la cuina i la sala d’estar. En segon lloc, hi trobem un petit estudi encarat a la paret que dóna al dormitori infantil, on qui hi treballa redueix les distraccions pròpies de l’activitat quotidiana. En tercer lloc, a l’altre extrem d’aquesta plaça central hi trobem la zona de menjador, caracteritzada per una amplia taula amb sobre de fusta i estructura de ferro en conjunció amb la làmpada penjant. Ambdues peces dissenyades i produïdes per Coblonal. A un cantó de la taula, hi trobem tres cadires de Artisan d’un tacte exquisit i, a l’altre, un banc que ens permet guanyar uns centímetres d’amplitud i unes condicions d’ús especialment adients per als infants de la casa. Un moble baix sota el finestral ofereix encara més emmagatzematge i un mirador privilegiat a l’activitat quotidiana del Passeig de Sant Joan.

El conjunt privat del dormitori, vestidor i bany

El dormitori principal disposa de vestidor annex que comunica al bany principal que li dóna servei. Les tres cambres estan concebudes com un conjunt privat per a l’ús de la parella. El dormitori rep la llum natural de la façana principal al Passeig de Sant Joan i disposa d’ampli emmagatzematge tant a l’armari als peus del llit, com el llit tipus canapè. El vestidor està concebut per poder disposar de tota la roba en ús de temporada amb fàcil accés. Al bany hi destaca el revestiment de rajoles porcellàniques que li confereixen un estil sòlid que recorda pretesament a la d’un spa per tal d’afavorir el relaxament i la desconnexió.

Una cuina oberta a l’habitatge

La cuina és un espai ample amb una taula menjador que alhora compleix les funcions de superfície extra de treball. La cuina reprodueix a petita escala la forma de la planta de l’apartament i resulta clau en la seva concepció els dos accessos, des del passadís i des de la sala d’estar. La cuina està dissenyada per poder ser emprada com una peça aïllada de la resta de la casa tancant les portes  bé com un espai més de pas i interacció social quan les portes estan obertes.

Rebedor i office

Per últim, just a la dreta de l’entrada a l’habitatge hi trobem en un petit rebedor on hi destaca un ampli mirall dissenyat i produït per Coblonal Interiorisme. Des d’aquest punt accedim a una petita cambra d’endreços amb generós emmagatzematge que dóna al safareig. I és que espais com aquest, tot i no ser molt glamourosos, son imprescindibles en vista a assegurar la funcionalitat del conjunt i esdevenen imprescindibles en la vida familiar.

Un projecte pensat per perdurar

Tant pel que fa a la distribució, la funcionalitat dels diferents espais, com per l’estil dels acabats en revestiments i mobiliari, es pot afirmar que aquest apartament està pensat per perdurar.

Projectar, al cap i a la fi, consisteix en imaginar escenaris futurs. Què hi passarà els propers anys? Què hi passarà quan els nens ja siguin adolescents?

L’absoluta certesa és impossible, però sí que podem fer una bona aproximació pel que fa a l’activitat i proposar materials de qualitat que resisteixen el pas del temps i alhora estiguin vigents a nivell d’estil. La il·luminació n’és una bon exemple. Hi podem trobar una col·lecció de peces de disseny emblemàtiques que difícilment passaran de moda.

Crèdits

Les fotografies son de la nostra col·laboradora Sandra Rojo i el vídeo és d’Aguacate y Mango, en el que en Joan Llongueras i la Núria Fernández ens expliquen les claus del projecte.

Vols concertar una visita?

    Consentiu, a través de la marcació de la caixa present, el tractament de la seva informació amb les finalitats descrites en la Política de Privacitat i Política de cookies .

    Uso de cookies

    Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información. ACEPTAR

    Aviso de cookies